Victorious School

Doneer nu! En help deze kinderen in Gambia

NL54 INGB 0006 3282 01

 

Volg ons ook op Facebook!

St. Victorious Nursery school

Op deze school zitten totaal 40 kinderen gevarieerd van 4 - 10 jaar.

 

Omdat deze kinderen bijna niks hebben en wij in Europa nog zoveel kunnen betekenen voor ze zijn we begonnen om deze school te helpen.

 

Wat ons ook opviel was dat sommige kinderen geen schooluniform aan hadden. Dit komt omdat er voor deze kinderen geen schoolgeld is betaald, maar de docenten geven toch deze kinderen gratis les. Ze vinden dat ieder kind een toekomst verdiend.

 

 

De eerste keer dat wij van de stichting bij de school langs gingen hadden we al gelijk een aantal dozen meegenomen waar o.a. schriften, pennen en lesmateriaal, skippyballen en loopklossen in zaten.

 

Omdat de kinderen de skippyballen en loopklossen niet kenden was het lastig om in het begin ermee om te gaan.

 

Na een paar keer te hebben geoefend en wij hun hebben geholpen vonden ze het super leuk en wilde ze niks anders meer doen dan spelen !

 

Ook hebben wij een goed gesprek gehad met de hoofdleraar wat we voor de school konden betekenen in de toekomst.

Ons eerste bezoek aan de school

Dit is wat er nu al bereikt is:

Computers

 

Omdat we nu stroom op de school hebben kan er computerles worden gegeven aan de kinderen.

De computers zijn gedoneerd vanuit bedrijven in Nederland.

 

Alle kinderen zijn zeer enthousiast omdat zij thuis niets van een computer of IPad hebben.

 

In oktober gaan we daar speciale software installeren voor Afrikaanse kinderen waardoor zij een veel bredere kennis gaan ontwikkelen. Dit wordt medemogelijk gemaakt door E-learning for kids.

 

De kinderen die het afgelopen jaar naar de middelbare school zijn gegaan van deze school hebben een toelatingstest gedaan en zij kwamen als beste uit de test!

 

Elektriciteit

 

De de Facebook actie van oktober 2016 hebben wij het ook kunnen waarmaken dat er elektriciteit is aangelegd. Voor € 10,00 konden mensen de Facebookactie like en hiervan werd het dak gemaakt, waterpunt aangelegd en dus ook de elektriciteit!

 

Er zijn 2 houten elektriciteitspalen gekocht en de gehele aansluiting per lokaal.

 

Stroomkosten gaat net zoals vroeger bij ons. Je stopt geld in een meter en je krijgt stroom. je kunt het je niet meer voorstellen!

Waterpunt

(helaas nog niet zo ver)

 

Het belangrijkste wat wij willen dat er op de school moet komen is een waterpunt.

 

Tot op vandaag de dag is het nog niet gelukt om deze te krijgen. Alle officiële aanvragen zijn gedaan maar er moet 150 meter leiding worden gegraven. Dat willen wij ook nog wel financieren maar dat mag niet van de lokale autoriteit.

 

Het gekke is dat de buren van de school wel water hebben maar daar mag onze leiding niet op worden aangesloten. Want op dat moment heeft het hele dorp geen druk meer op de leiding en dat gaat opvallen als je het illegaal zou doen.

 

Wekelijks zijn onze mensen daar in de weer om het voor elkaar te krijgen maar het heeft nog niet geleid tot een aansluiting. Ja, als we flink in de buidel tasten dan is het zo gebeurt maar dat geld hebben we niet en willen niet meedoen aan de corruptie.

 

Het schoonwater gaat er komen maar kan nog wel even duren.

Reperatie schoolgebouwtje

 

Zoals u op de foto's hiernaast kunt zien is het onderhoud van de school erg slecht.

De gaten zitten in de vloer waardoor als het regenseizoen is de kinderen met hun enkels in het water zitten. Ook buiten bij de ingang van de klaslokalen zitten de gaten in de vloer waardoor de kinderen vaak vallen en zich erg bezeren.

 

Alle deurposten zijn verrot en de deuren kunnen niet goed dicht meer. Dit zijn golfplaten.

 

Nu heeft de stichting 100 euro gedoneerd zodat de school alvast de vloer kan repareren en nieuwe deurposten erin kan plaatsen voordat het regenseizoen gaat beginnen. Dit wordt gedaan door de ouders van de kinderen zodat niet alles vanzelf gaat en ze weten wat er allemaal gedaan moet worden.

Moestuintjes

 

Op de St. Victorious Nursery School zijn wij ook begonnen met het opstarten van de schooltuintjes. Er zijn in April 2016 al een aantal moestuintjes mee genomen naar Gambia om te laten zien aan het hoofd van de school wat de werkwijze is van de moestuintjes. Ze hadden dit namelijk nog nooit in hun leven gezien.

 

De kinderen stonden te gillen en springen want ze hadden nog nooit gezien dat als je water bij een blokje doet dit uit zet en je opeens aarde hebt!

 

De wereld voor kinderen gaat er voorzorgen dat deze kinderen hun eigen voedsel kunnen gaan verbouwen op school en hier uiteindelijk hun lunch mee kunnen maken.

 

 

Ontbijt, knuffels en tractatie

 

Wij vonden het een goed idee om de kinderen een ochtend te bezorgen wat ze nog nooit hebben meegemaakt.

 

We gingen in de ochtend naar de plaatselijke supermarkt en kochten hier yoghurt, cake en fruitsap. Onderweg hebben we nog een aantal watermeloenen gekocht waar ze een aantal dagen van konden smullen!

 

We hadden in Nederland veel knuffels ingezameld die zijn ook mee gegaan naar de school.

 

Toen we de kinderen vertelde wat ze die ochtend zouden krijgen (hadden de knuffels nog niet verteld) stonden ze te springen en schreeuwen van geluk.

Vrijwilligerswerk

 

Er moet nog veel gebeuren op de Victorious Nursing School, maar hier is al verandering in gekomen. Familie Nieuwehuizen uit Raamsdonkveer zijn met zijn 5e 3 weken totaal in Gambia geweest.

 

Zij hebben via via contact met ons opgenomen en gevraagt of ze wat voor de stichting konden betekenen omdat ze naar Gambia gingen.

 

De 3 weken dat ze in Gambia zijn geweest hebben ze de klaslokalen helemaal opnieuw geverfd. Ook is het gebouw aan de buitenkant en de binnenplaats helemaal geverfd.

 

Samen met Mamour hebben zij ervoor gezorgt dat er nieuwe deuren in de klaslokalen kwamen en dat er ook een nieuwe toegangsdeur kwam.

 

Voor de rest hebben ze erg genoten met de kinderen samen en zijn de klaslokalen mooi versierd!

 

De laatste dag was ook de laatste dag van de kinderen op school en kregen de kinderen die naar een andere school gaan volgend schooljaar hun diploma.